Carefully prepared food

God mat och dryck är en sinnesupplevelse som sätter pricken över i för en lyckad konferens eller fest. Omsorgsfullt tillredd mat och noga utvalda drycker är ett sätt att visa omtänksamhet om gästerna. Vi serverar mat tillagad från grunden av noga utvalda och närproducerade råvaror. I Bommersviks restaurang möter det svenska köket influenser från hela världen och bjuder på överraskande smakkombinationer.

Vi är lika noga med restaurangens atmosfär och inramning. Utanför panoramafönstren visar sjön Yngern upp sina olika
ansikten, allt efter årstid och väder. Inbjudande, vackra dukningar med säsongens detaljer förhöjer stämningen. En varm och personlig service bidrar till trivseln. Vår strävan är att varje måltid ska vara en njutning.

Närodlat är självklart på Bommersvik, för smakens, kvalitetens, miljöns och känslans skull.

Hos oss serveras till exempel mjölk från Järna mejeri, ett litet gårdsmejeri bara någon kilometer bort. Allt viltkött köper vi av Ekenbergsgård i Enhörna, en och en halv mil från Bommersvik. Fläsk- och nötkött levererar bonden på Lida gård i Enhörna, svamp och bär plockas i våra skogar av Svenska Svampskogen, frukt och grönt kommer från en liten gård i Åby kvarn. Alla torrvaror som vi använder i bageriet, som mjöl och socker, är ekologiska och kommer från Saltå kvarn. Ägg levererar en bonde i Björkvik i Sörmland och dessertostarna kommer från Flen och Jürss mejeri. Slutligen serverar vi vatten från vår egen grundvattentäkt. Det är helt fritt från kemikalier och kolsyras av oss själva.

Köksmästare

Tony Jaurell

Hur vill du beskriva köket på Bommersvik?
– Vi lagar och bakar själva allt från grunden och vi använder oss nästan uteslutande av lokalproducerade råvaror med mycket hög kvalitet. Alla som arbetar i köket är väldigt ambitiösa och intresserade, vilket gör att vi ständigt utvecklas. Till lunchen serverar vi modern husmanskost, som hellre smakar för mycket än för lite, och även vår tre rätters konferensmeny på kvällen baseras på säsongens råvaror som våra lokala leverantörer kan erbjuda för tillfället.

Vilken vision har du av kökets utveckling?
– Det är att vi ständigt ska utmana oss själva och vara vakna för vad som ligger i tiden vad gäller smaker och det estetiska.

Vilken är din egen bakgrund?
– Jag har arbetat på så kallade fina ställen ända sedan jag gick ut kockskolan, till exempel på Fina Fisken i Trosa, Engsholms slott, Belle Ille i Stockholm och som köksmästare några år på Bohmans i Trosa. Dessutom hade jag innan dess gjort en del praktik på exempelvis Aquavit i New York. Jag började på Bommersvik som köksmästare i början av 2000-talet.

Varför valde du att börja på Bommersvik?
– Jag fick fria händer att utveckla köket och såg potentialen som fanns och tyckte det var en inspirerande utmaning. Att få arbeta i den här fantastiska miljön är också ett stort plus.

Vilket är ditt viktigaste arbetsredskap?
– Det är förstås en riktigt bra kockkniv, det klarar man sig inte utan. Sedan är vår nyinskaffade roner ett mycket bra hjälpmedel. Det är en cirkulator med termostat som medger noggrann lågtemperaturtillagning i vattenbad. Smakerna bibehålls fantastiskt väl och konsistensen på det tillagade blir perfekt.