Vår historia och själ

Att komma till Bommersvik är lite som att komma hem

Många av våra gäster säger att Bommersvik känns lite som hemma. För oss är hemma en plats där en känner sig trygg, kan slappna av och vara sig själv. Kanske är det de känslorna som över åren har blivit något av Bommersviks själ och som gör att så många av oss känner just det – att det känns som att komma hem till Bommersvik.

Bommersvik är inte bara en konferensanläggning utan en plats där drömmar, idéer och tankar både har väckts och infriats. Där möten mellan människor har förändrat, inte bara Sverige, utan faktiskt världen.

Här har statsministrar och engagerade ungdomar diskuterat ideologi och reformer för framtiden. Hit har socialdemokratiska statsministrar som Olof Palme, Ingvar Carlsson och Göran Persson bjudit in presidenter och världsledare för att mötas och samtala i den rofyllda och inspirerande miljö som Bommersvik erbjuder. Här har Anna Lindh, Margot Wallström och många andra samtalat under promenader längs stigarna vid Yngerns strand.

Generationer av ungdomar så långt tillbaka som från 30-talet har fått med sig minnen för livet från Bommersvik.

Vi som jobbar här är måna om att tillsammans med våra ägare förvalta arvet av minnesvärda och utvecklande möten väl. Idag är det kanske viktigare än på länge med mötesplatser där människor kan föra tillitsfulla samtal, i en trygg och avslappnad miljö.

Det kan handla om hur vi har det tillsammans på jobbet. Det kan handla om viktiga politiska samtal.

Men det kan också handla om att bara få vara och ha kul tillsammans med andra. Oavsett vilket ditt syfte är så vill vi skapa bästa möjliga förutsättningar för just ditt möte.

Vi vill hälsa dig varmt välkommen till Bommersvik!

Kapitel 1 – Sammanfattningen

Välkomna till Bommersvik

Här har det sedan 30-talet förts samtal som inte bara förändrat Sverige utan faktiskt världen!

Men Bommersviks historia som boplats börjar långt innan dess – det är inte för intet som Bommersvik kallats ”Juvelen vid Yngerns strand”. I Bommersviksgården kan du se köpebrev daterat så tidigt som 1652.

Sveriges Socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU) köpte Bommersvik av översten Gert August Lundeberg 1937 för att bedriva kursverksamhet för sina medlemmar.

Är du nyfiken på mer? Läs och lyssna på våra 10 kapitel om Historien På Bommersvik.

Lyssna på vår styrelseordförande Joakim Jonssons sammanfattning av vår historia

Kapitel 2

Bommersviksgården och enkroneinsamlingen

Översten spekulerade troligen i Kreugeraktier och tvingades därför sälja Bommersvik. Men köpet föregicks av den del problem. Det krävdes en bulvan för att köpet skulle gå i lås och ett löfte om att Svenska flaggan alltid skulle hissas jämte de röda fanorna. Köpet krävde också en stor summa pengar och föregicks av den så kallade ”enkroneinsamlingen” bland SSU:s medlemmar som fick ihop 127 000kr (en hissnande summa på den tiden).

Man kan tänka sig att det var 800 mycket stolta SSU:are som den 14 september 1937 åkte i bussar på slingriga vägar för att inviga sin förbundsskola Bommersvik.
Insamlingskommittens ordförande Adolf Wahllentheim överlämnade skolan till SSU:s ordförande med ett tal som avslutades med orden

”Så må denna skola först som sist vara en tanke- och yttrandefrihetens högborg, ett tolerans och den ömsesidiga förståelsens fäste, ett humanitetens folkuniversitet.”

Och kanske var det just där som ”Bommersviksandan” som så många vittnar om föddes.

Karl-Petter Thorwaldsson var förbundsordförande för SSU 1990-1995 och har bland annat varit ordförande för LO samt näringsminister.

Lyssna på Karl-Petter berätta om hur Bommersviksgården har utvecklats genom åren.

Kapitel 3

Gillet

Bommersviksgården blev snabbt för trång för SSU:arna. Här skulle maten lagas och ätas, alla kurser genomföras och på vinden sov killar och tjejer skilda med bara ett draperi.
Så redan 1939 byggdes Gillets logidel.

Det är många av Bommersviks gäster från den tiden som har en särskild relation till Gillet. Inte minst i form av minnen från spännande möten och samtal. Att lyssna på den legendariska finansministern Gunnar Strängs 3 timmar långa föreläsning om Nationalekonomi måste ha varit ett sådant tillfälle.
Han pratade i två timmar och 45 minuter – men lämnade alltid en stund (15 min…) för frågor, men inga frågor kom i regel. En kan ju undra varför!

På Gillet hittar du idag muralmålningen ”Alla Människors Frihet – Hela Världens Fred”. Den målades av en grupp SSU:are på ett läger 1978 under ledning av konstnären Ely Maoz från Chile. Tyvärr lika aktuell idag som då.

Lars Engqvist var förbundsordförande för SSU åren 1972-1978 och har bland annat varit statsråd och vice statsminister.

Lyssna när Lars berättar mer om Gillet och hans första kurs på Bommersvik 1962.

Kapitel 4

Trädgårdsmästarbostaden

Den äldsta byggnaden på Bommersvik är faktiskt kallad trädgårdsmästarbostaden, här bodde Herr Andersson som var tjänstefolk till överste Gert Lundeberg och valde att stanna kvar på gården vid köpet.

Idag är det SSU:arna själva som huserar här med möten och konferens i naturnära miljön.

Yvonne Oward är utbildad husmor och ägnat sitt liv till att serva och vårda andra. Nu är hon en glad pensionär som engagerar sig i Liberalerna Nykvarn.

Lyssna på Yvonne berätta om hur hon blev anställd på Bommersvik 1963

Kapitel 5

Aina och Tage Erlander

För många är Bommersvik mest förknippat med Tage Erlander, Sveriges statsminister och socialdemokratiska partiledare 1946-1969. Tage och hans fru Aina bodde i Erlandervillan under 70- och 80-talet.
Här skrev han sina memoarer, tog emot gäster, spelade krocket eller promenerade i skogen, Men de var också en del av verksamheten på Bommersvik, de deltog på kurser, konferenser och seminarier. Många SSU:are har genom åren vittnat om Tages stora intresse och nyfikenhet på vad ungdomarna tänkte och tyckte om samtidsfrågor!

Vi brukar säga att i Erlandervillan sitter bra möten i väggarna. Idag är stilen från Tage och Ainas tid återskapad och ett krocketspel finns redo för den som vill pröva på och efter det kan du ta en tupplur i Tages soffa från ämbetsrummet i Rosenbad. Vi är så glada över att kunna erbjuda villan till både konferenser och privatboende.

Ingvar Carlsson är tidigare partiledare för socialdemokraterna och var Sveriges Statsminister under 1986-1991 och 1994-1996.

Lyssna på Ingvar berätta om vad Bommersvik och Tage betyder för honom

Kapitel 6

Barnstugan

Även Barnstugan finansierades av en insamling och invigdes 1977. På 70-talet ville man kunna erbjuda ensamstående föräldrar oftast kvinnor att delta på veckokurser. Lösningen blev ett eget dagis. Vi får ofta besök av föredetta dagisbarn som gärna berättar hur roligt de hade och om den extremt korta inskolningstiden – 10 minuter.

Idag är huset en lekplats för både stora och små med biljard, dart och lekrum och hyrs ut till privata fester och after works

Jane Wågman var föreståndare för dagisverksamheten under åren 1983-1987, hör henne berätta om hur behovet av verksamheten växte och hur en dag på dagiset kunde se ut.

Lyssna på Jane berätta om hur en dag på dagiset kunde se ut.

Kapitel 7

Milan och Olof Palme

Den senaste byggnaden som byggdes är Milan (invigdes 1978).
Milan är nära förknippad med Olof Palmes internationella engagemang. Det var Olof Palme som satte Bommersvik på den internationella kartan när han 1979 bjöd in Socialistinternationalens ledare, presidenter och premiärministrar från hela världen. Det blev den första verkligt stora internationella sammankomsten på Bommersvik.

Tolkbåsen i Milans stora konferenssal finns kvar som ett minne från den tiden. På Bommersvik finns en gåva till Palme från Nordvietnam som var mycket kontroversiell – vrakdelar i form av ett konstverk från ett nedskjutet amerikanskt flygplan från Vietnamkriget.

Anna Sundström är generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center och beskriver hur Olofs internationella engagemang lever kvar idag.

Lyssna när Anna berättar om Palmes arv i den internationella verksamheten.

Kapitel 8

Vi ses i Bastun!

Vid bästa läget, precis intill strandkanten finner ni vår bastu som idag både erbjuder relax, ljusterapi, badtunnor och en bistro.

Dagens bastu är faktiskt den tredje som står där, en gåva av Riksbyggen.

Bastun har fungerat som en samlingsplats genom åren, Yngern har svalkat kroppar året runt och nog kan vi anta att en och annan idé har kläckts i bastun under morgontimmarna..

Bertil Stockhaus var föreståndare för Bommersvik mellan 1974-1981 men är än idag en av våra mest frekventa besökare och håller i våra historiska guidningar. Här finns både en och annan anekdot att lyssna på.

Lyssna på Bertil berätta vad bastun betyder för Bommersvik.

Kapitel 9

Från kursgård till aktiebolag

Sedan 1999 är Bommersvik ett fristående aktiebolag och öppet för alla. Här konfererar myndigheter, kommuner, organisationer och företag, kanske i vår prisbelönta skogsfloating. Här ordnas bröllop och fester i logen och många kommer för en heldagsutflykt, en promenad längs sjön och därefter en riktigt god lunch med kökets populära kaffegodis.

Men från början var det en stiftelse som under 90-talet bestämde sig att omvandla till bolagsform för att kunna öppna upp för nya gäster. Eller hur var det nu egentligen…?

Annelie Karlsson Lenksjö var Bommersviks första VD, dessutom den första kvinnliga föreståndaren. Lyssna när hon berättar om ombildningen och varför hon tror att Bommersvik blomstrade under hennes ledning.

Lyssna på Annelie berätta om att komma in som Bommersviks första VD

Kapitel 10

Katedral och Utøya

När man står vid Katedral på badberget är det lätt att förstå att den är tänkt att symbolisera ungdomens frihetslängtan och att just den utgör Bommersviks logga. Katedral är skapad av Arne Jones (1914-1976) och kom till platsen genom en donation av Folksam 1961.

Nedanför Katedral finns idag Sveriges enda minnesmärke över Utøyas offer, en stålkrans bestående av 69 rosor, en för varje offer, tillsammans med Helle Gannestads citat:

”Om en man kan visa så mycket hat, tänk hur mycket kärlek vi alla kan visa tillsammans.”

Lisa Nåbo är förbundsordförande för SSU och berättar om konstverket Katedral och betydelsen av Sveriges enda minnesmärke av offren på Utøya.

Lyssna när Lisa avrundar vår historia, på berget.

Hur kan vi hjälpa dig?

Vi finns här och vill gärna hjälpa dig med dina frågor. Välj det kontaktsätt som passar dig bäst.