Vår historia och själ

Att komma till Bommersvik är lite som att komma hem

– Många av våra gäster säger att Bommersvik känns lite som hemma. För mig är hemma en plats där jag känner mig trygg, kan slappna av och vara mig själv. Kanske är det de känslorna som över åren har blivit något av Bommersviks själ och som gör att så många av oss känner just det – att det känns som att komma hem till Bommersvik.

Bommersvik är inte bara en konferensanläggning utan en plats där drömmar, idèer och tankar både har väckts och infriats. Där möten mellan människor har förändrat, inte bara Sverige, utan faktiskt världen.

Här har statsministrar och engagerade ungdomar diskuterat ideologi och reformer för framtiden. Hit har socialdemokratiska statsministrar som Olof Palme, Ingvar Carlsson och Göran Persson bjudit in presidenter och världsledare för att mötas och samtala i den rofyllda och inspirerande miljö som Bommersvik erbjuder. Här har Anna Lindh, Margot Wallström och många andra samtalat under promenader längs stigarna vid Yngerns strand.

Generationer av ungdomar så långt tillbaka som från 30-talet har fått med sig minnen för livet från Bommersvik. Min pappa var här på 50-talet och berättade ofta med stor glädje och något drömskt i blicken om sena möten och samtal om livet och världen. Jag själv kommer aldrig att glömma när Tage Erlander kom en stund för att möta oss SSU:are och hur han nyfiket och engagerat lyssnade på vad vi hade att berätta.

Vi som jobbar här är måna om att tillsammans med våra ägare förvalta arvet av minnesvärda och utvecklande möten väl. Idag är det kanske viktigare än på länge med mötesplatser där människor kan föra tillitsfulla samtal, i en trygg och avslappnad miljö.

Det kan handla om hur vi har det tillsammans på jobbet. Det kan handla om viktiga politiska samtal.

Men det kan också handla om att bara få vara och ha kul tillsammans med andra. Oavsett vilket ditt syfte är så vill skapa bästa möjliga förutsättningar för just ditt möte.

Jag vill hälsa dig varmt välkommen till Bommersvik!

– Jeanette Svensson, VD

1652-1937

Här har det sedan 30-talet förts samtal som inte bara förändrat Sverige utan faktiskt världen!

Men Bommersviks historia som boplats börjar långt innan dess – det är inte för intet som Bommersvik kallats ”Juvelen vid Yngerns strand”.
I Bommersviksgården kan du se köpebrev daterat så tidigt som 1652.
Sveriges Socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU) köpte Bommersvik av översten Gert August Lundeberg 1937. Han hade köpte Bommersvik 1914 för att hans tuberkulösa dotter skulle få luftombyte. 1915 byggde han Bommersviksgården, därav hans initialer på balkongen.

Översten spekulerade troligen i Kreugeraktier och tvingades därför sälja Bommersvik. Att han behövde pengar var nog också anledningen till att Lundeberg gick med på att sälja till SSU, han eller hans grannar var inte direkt förtjusta i att Bommersvik skulle tas över av ”den röda ungdomen”.

1937

”Enkroneinsamlingen”

SSU var desto gladare – äntligen hade de hittat platsen för sin förbundsskola. En skola där den unga arbetarklassen skulle fostras för att vara med och bygga upp välfärdslandet Sverige.

Men köpet föregicks av den del problem. Det krävdes en bulvan för att köpet skulle gå i lås och ett löfte om att Svenska flaggan alltid skulle hissas jämte de röda fanorna. Köpet krävde också en stor summa pengar och föregicks av den så kallade ”enkroneinsamlingen” bland SSU:s medlemmar som fick ihop 127 000kr (en hissnande summa på den tiden).

För att få ihop till hela köpesummena om 140 000kr krävdes ett lån på 20 000kr av LO. Man kan tänka sig att det var 800 mycket stolta SSU:are som den 14 september 1937 åkte i 27 bussar på slingriga vägar för att inviga sin förbundsskola Bommersvik.
Insamlingskommittens ordförande Adolf Wahllentheim överlämnade skolan till SSU:s ordförande med ett tal som avslutades med orden

”Så må denna skola först som sist vara en tanke- och yttrandefrihetens högborg, ett tolerans och den ömsesidiga förståelsens fäste, ett humanitetens folkuniversitet.”

Och kanske var det just där som ”Bommersviksandan” som så många vittnar om föddes.

1939

Gunnar Sträng föreläser i Nationalekonomi

Bommersviksgården blev snabbt för trång för SSU:arna. Här skulle maten lagas och ätas, alla kurser genomföras och på vinden sov killar och tjejer skilda med bara ett draperi.
Så redan 1939 byggdes Gillets logidel.

Det är många av Bommersviks gäster från den tiden som har en särskild relation till Gillet. Inte minst i form av minnen från spännande möten och samtal. Att lyssna på den legendariska finansministern Gunnar Strängs 3 timmar långa föreläsning om Nationalekonomi måste ha varit ett sådant tillfälle.
Han pratade i två timmar och 45 minuter – men lämnade alltid en stund (15 min…) för frågor, men inga frågor kom i regel. En kan ju undra varför!

På Gillet hittar du idag muralmålningen ”Alla Människors Frihet – Hela Världens Fred”. Den målades av en grupp SSU:are på ett läger 1978 under ledning av konstnären Ely Maoz från Chile. Tyvärr lika aktuell idag som då.

1970-80-tal

Tage och Aina Erlander

För många är Bommersvik mest förknippat med Tage Erlander, Sveriges statsminister och socaldemokratiska partiledare 1946-1969. Tage och hans fru Aina bodde i Erlandervillan under 70- och 80-talet.
Här skrev han sina memoarer, tog emot gäster, spelade krocket eller promenerade i skogen, Men de var också en del av verksamheten på Bommersvik, de deltog på kurser, konferenser och seminarier. Många SSU:are har genom åren vittnat om Tages stora intresse och nyfikenhet på vad ungdomarna tänkte och tyckte om samtidsfrågor!

Vi brukar säga att i Erlandervillan sitter bra möten i väggarna. Idag är stilen från Tage och Ainas tid återskapad och ett krocketspel finns redo för den som vill pröva på och efter det kan du ta en tupplur i Tages soffa från ämbetsrummet i Rosenbad. Vi är så glada över att kunna erbjuda villan till både konferenser och privatboende!

1970-80 tal

Olof Palmes internationella engagemang

Den senaste byggnaden som byggdes är Milan (invigdes 1978).
Milan är nära förknippad med Olof Palmes internationella engagemang. Det var Olof Palme som satte Bommersvik på den internationella kartan när han 1979 bjöd in Socialistinternationalens ledare, presidenter och premiärministrar från hela världen. Det blev den första verkligt stora internationella sammankomsten på Bommersvik.

Tolkbåsen i Milans stora konferenssal finns kvar som ett minne från den tiden. På Bommersvik finns en gåva till Palme från Nordvietnam som var mycket kontroversiell – vrakdelar i form av ett konstverk från ett nedskjutet amerikanskt flyglplan från Vietnamnkriget.

Från dagisverksamhet till festlokal

Även Barnstugan finansierades av en insamling och invigdes 1977. På 70-talet ville man kunna erbjuda ensamstående föräldrar oftast kvinnor att delta på veckokurser. Lösningen blev ett eget dagis. Vi får ofta besök av fd. dagisbarn som gärna berättar hur roligt de hade och om den extremt korta inskolningstiden – 10 minuter.

Idag är huset en lekplats för både stora och små med biljard, dart och lekrum och hyrs ut till privata fester och after works.

Anna Lindh och minneslinden

Anna Lindh spenderade mycket tid på Bommersvik och här finns en lind bakom Bommersviksgården, planterad i hennes minne.

Tavlan bredvid föreställer en 14-årig Anna som säljer tidningen Frihet och är målad av hennes egen far, Staffan Lindh. Tavlan hänger inne i Bommersviksgården.

På bild: Anna Lindh startar Bommersvikslöpet/loppet 1985

Utøyas minnesmärke

”Om en man kan visa så mycket hat, tänk hur mycket kärlek vi alla kan visa tillsammans.”

När man står vid Katedral på badberget är det lätt att förstå att den är tänkt att symbolisera ungdomens frihetslängtan och att just den utgör Bommersviks logga. Katedral är skapad av Arne Jones (1914-1976) och kom till platsen genom en donation av Folksam 1961.

Nedanför Katedral finns idag Sveriges enda minnesmärke över Utøyas offer, en stålkrans bestående av 69 rosor, en för varje offer, tillsammans med Helle Gannestads citat:

”Om en man kan visa så mycket hat, tänk hur mycket kärlek vi alla kan visa tillsammans.”

Från digitalt brus till skogens sus

Sedan 1999 är Bommersvik ett fristående aktiebolag och öppet för alla. Här konfererar myndigheter, kommuner, organisationer och företag, kanske i vår prisbelönta skogsfloating. Här ordnas bröllop och fester i logen och många kommer för en heldagsutflykt, en promenad längs sjön och därefter en riktigt god lunch med kökets populära kaffegodis.

Men du kan förstås fortfarande hamna bakom Sveriges statsminister i kön till soppan när du ska äta din lunch!

Nu ser vi fram emot att skapa många nya minnen tillsammans!

Hur kan vi hjälpa dig?

Vi finns här och vill gärna hjälpa dig med dina frågor. Välj det kontaktsätt som passar dig bäst.