Utflykter i Sörmland

Aktiviteter och Utflykter

Bommersvik är en perfekt utgångspunkt för att utforska Sörmland och hitta spännande utflyktsmål utanför Stockholm. Många av våra gäster upptäcker visserligen att det räcker gott och väl med alla aktiviteter som finns på plats och hellre stannar i och kring Bommersvik. För de yngsta har vi Bäverstigen, en liten aktivitetsplats med utsiktstorn, balansgång och klättervägg.

För dig som vill upptäcka mer har vi många förslag!

Sörmlandsleden är populär att vandra, inte långt från oss finns en av etapperna, avsluta eller påbörja din etapp med en vistelse hos oss. Här tipsar vi om vandring (pdf) kring oss.

Ta med cykeln och utforska lederna runt oss, gör en avstickare från Mälardalsleden eller Näckrosleden och landa hos oss ett par dagar. Här tipsar vi om cykelleder (pdf) kring oss.

Familjeutflykt

Lådbilslandet

På Lådbilslandet i Nykvarn är det barnen som bestämmer, och föräldrarna ombeds vänligt men bestämt att inte lägga sig i bilkörningen. Här finns lastbilar, bussar, traktorer och minimotorcrossar med riktiga motorer, och barnen kör på små asfalterade vägar med rondeller, broar och korsningar. För den som vill leka av sig lite extra finns dessutom karusell, lekpark, flotte och gott om utrymme att få springa på. Läs mer
Familjeutflykt

Tom Tits Experiment

Kombinera aktiviteterna och boendet på Bommersvik med en heldag på Tom Tits Experiment i Södertälje, bara 20 minuters bilresa från Bommersvik. På Tom Tits finns experiment för både stora och små. Experiment som lockar oss att utforska teknik, fysik, matematik, naturgeografi, biologi, människan, illusioner och mycket mer. I sommar får parken besök av utställningen Stora små Kryp i syfte att uppmärksamma småkrypens roll för att ekosystemen ska fungera. Med utställningen hoppas man kunna sprida kunskap och engagemang för hållbar utveckling på ett lekfullt sätt. Läs mer

Utflyktsmål i Sörmland

Ångfartyget Mariefred (20 km, 25 min)
Upplev en sjöresa på vackra Mälaren med ett över hundraårigt ångfartyg; en unik och exotisk utflykt med en koleldad ångbåt i reguljär trafik. Få städer och regioner i världen kan erbjuda något liknande. Målet är Mariefred med det historiska och berömda slottet Gripsholm.
För mer info se http://www.mariefred.info/turlista-och-priser/

Ångtåg (20 km, 25 min)
Res historiskt! Ta möjligheten att åka med ångtåget från ex. Taxinge till Mariefred. Man kan även ta det “moderna” tåget till Läggesta för att sen därifrån åka med ångtåget till Taxinge.
För tidtabell, se www.oslj.nu    

Ta ångfartyget från Taxinge Slott, med fikastopp på slottet, till Mariefred. Strosa runt den mysiga staden och besök Gripsholms Slott. Sedan tar ni ångtåget tillbaka till Taxinge. Ett stopp på Turinge ost & vin är ett måste på återresan från Taxinge! 

Taxinge slottscafé (21 km, 25 min)
Upplev norra Europas största kakbord med ca 65 sorters hembakat bröd. Allt från smörgåsar till delikata tårtor. Kakbordet ändras efter säsong och över tid men innehåller aldrig under 65 olika sorter. Du avnjuter ditt kaffe i biblioteket, eller om vädret tillåter, i slottsparken som ligger på en udde i Mälaren.

Gripsholms slott (30,5 km, 30 min)
Slottet byggdes på 1500-talet på Gustav Vasas initiativ. Här finns välbevarade rum från den epoken och sevärdheter från Gustav III:s teater.
Gripsholms slott är internationellt känt för sin stora porträttsamling – med porträtt av betydande personer från Gustav Vasas dagar ända fram till vår egen tid.

Larssons Lada (18 km, 20 min)
I Larssons lada hittar du en mysig atmosfär där café, inredningsbutik och en mängd olika evenemang finns. De har gympa och yoga och en hel del annan träning. De har ett hundvänligt café så hos dem kan du mycket väl träffa på en fyrbent fikagäst.
http://larssonslada.se

Utflykter som passar barn

Sydpoolen (21 km, 20 min)
Här finns storstockholms enda bassäng med hissnande vågor, rutschbanor, strömkanal, bubbelbädd, bubbelpool och vattenleksaker. För de allra minsta barnen erbjuder de Pigges Lagun – ett litet miniäventyrsbad.
Ute i motionsbassängen har de även stor bubbelpool. Sommartid öppnar de upp utomhusbeachen med stor gräsmatta, vilstolar, serveringsbord, duschar m.m.

Lådbilslandet (8,5 km, 11 min)
På Lådbilslandet i Nykvarn är det barnen som bestämmer, och föräldrarna ombeds vänligt men bestämt att inte lägga sig i bilkörningen. På Lådbilslandet finns lastbilar, bussar, traktorer och minimotorcrossar med riktiga motorer. Barnen kör på små asfalterade vägar med rondeller, broar och korsningar. För den som vill leka av sig lite extra finns dessutom en karusell, lekpark, flotte och gott om utrymme att springa på. Fika sedan på caféet, eller ha en mysig picknick, för att ladda batterierna och leka lite till!Torekällberget (18 km, 20 min)
Är ett friluftsmuseum på Torekällberget i centrala Södertälje, museet invigdes 1929 och visar hur man levde i Södertälje och östra Södermanland på 1800-talet. Nora väderkvarn har blivit ”varumärket” och symbol för museet. 1800-talsveckan på Torekällberget är ett återkommande sommararrangemang där den sörmländska historien vaknar till liv igen.

Kvarnlötsparken (13 km, 18 min)
På Kvarnlötsparken väntar skog, lek och pannkakor som grillas över öppen eld.
Här finns en äventyrsbana med hinderbanor i olika svårighetsgrader, skattjakt, bondens lekstuga, frågesport och en rolig linbana.

Tom Tits Experiment (18 km, 20 min)
På fyra våningsplan och ute i parken (öppen maj-september), finns experiment för både stora och små. Experiment som lockar oss att utforska teknik, fysik, matematik, naturgeografi, biologi, människan, illusioner och mycket mer.